In deze blogpost lees je hoe je de Alabama Chanin techniek kunt toepassen bij het upcyclen.
Alabama Chanin is een modelabel dat de nadruk legt op duurzaamheid en handgemaakte kwaliteit. Alabama Chanin streeft er niet alleen naar om kledingstukken te maken die jarenlang meegaan, ze gebruiken ook zero-waste-patronen en lokaal geproduceerd biologisch katoen, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. De oprichtster van Alabama Chanin, Natalie Chanin, is altijd gepassioneerd geweest door het creëren van een meer ethische en duurzame industrie. Haar toewijding aan dit doel is succesvol geweest en haar merk wordt nu beschouwd als leidend voorbeeld op het gebied van verantwoorde mode.
Door meer te leren over haar manier van naaien en gebruik van steken, werden we fan van haar.
Na het oefenen met borduren op stukjes stof werd een eerste kledingstuk gemaakt zoals getoond in een van haar lessen.
Toepassen van de techniek in upcycling projecten.
De Alabama Chanin borduur-methode is zeer goed toe te passen bij upcycling projecten. De kledij die ze maakt is zo uitzonderlijk en mooi dat het jammer zou zijn dit niet te doen.
Nodige materialen
- naaipatroon, wanneer een nieuw kledingstuk wordt gemaakt.
- upcycled jersey stof, of twee kledingstukken in jersey zoals twee upcycled t-shirts, van hetzelfde stof-gewicht.
- stencil
- optioneel: textielverf
- naaigaren
- knoopsgat-draad of ander zwaardere draad zoals zijdedraad of parel katoen.
- borduur - en naainaald.
Een project starten
Ann kreeg van haar vriendin een t-shirt dat ze niet meer wilde dragen. Dat t-shirt was precies haar maat zodat ze het niet kon bijknippen. Ze moest een manier vinden om het her te gebruiken zoals het was.
Om kledij te maken met gebruik van de Alabama Chanin techniek heb je twee lagen stof nodig. Daarom moest Ann een tweede jersey stof vinden met hetzelfde gewicht als het t-shirt dat ze had gekregen. In de kringloopwinkel vond ze wat ze nodig had; een t-shirt in een contrasterend kleur.
Stencil
Natalie Chanin gebruikt stencils om een patroon of tekening over te brengen op de stof met een airbrush. Niet iedereen beschikt daarover. Een andere optie is dan een patroon te tekenen op de stof en rond het patroon een stikking aan te brengen. Ann gebruikte deze tweede optie. Ze gebruikte de Polka stencil uit het boek Alabama Studio. De stencil op de foto werd gemaakt door Frank.
Garens
Ann gebruikte een zijden garen om het t-shirt te borduren. Je kunt ook dik katoengaren zoals knoopsgat-garen gebruiken. Wanneer je voor katoen garen kiest, naai je met een dubbel garen. Het zijden garen dat hier werd gebruikt was dikker zodat een enkel garen volstond.
Combineer de twee lagen
Ann besloot enkel de voorkant van het t-shirt te borduren. Ze bracht met behulp van het stencil het patroon aan op de voorkant van het bovenste t-shirt. Vervolgens knipte ze cirkelvormige gaten binnen het patroon. Het andere t-shirt werd gebruikt om er de stof uit te halen die zou komen aan de binnenkant van het bovenste t-shirt. Dit op maat geknipte stuk stof werd eerst met spelden vastgemaakt op de binnenkant van het t-shirt en dan vastgenaaid aan de hoeken en in het midden zodat het niet meer kon bewegen. Daarvoor werd gewoon naaigaren gebruikt.
Kies een borduursteek
Nu kon het borduurwerk gedaan worden. Je kunt kiezen voor verschillende borduursteken; zoals de ‘blanket stitch’, de ‘running stitch’, de ‘backstitch’ de ‘French knot… . Voor dit werk koos Ann de ‘backstitch’.
Garenstaartjes
De Alabama Chanin methode laat ‘garenstaartjes’ hangen aan het begin en het einde van het borduurgaren. Deze staartjes vind je meestal aan de achterkant van een kledingstuk. Je kunt ze ook gebruiken als een verfraaiing zoals hier bij het t-shirt.
Begin met borduren
Eens je alles op zijn plaats hebt kun je beginnen met borduren. Ann ervaart dit werk als een ontspanning en luistert terwijl ze borduurt naar opbeurende en leerzame luisterboeken.
Besluit
Door het gebruik van de Alabama Chanin methode, kunnen we het upcyclen naar een hoger niveau tillen en een mooi voorbeeld geven van wat gedaan kan worden met kledij die men wilde wegwerpen.
Waarop wacht je nog. Help mee aan de duurzame modebeweging door het toepassen van de Alabama Chanin methode in het upcyclen van kledij.
Reactie plaatsen
Reacties
Ciekawi mnie jak ta odzież będzie zachowywać się w praniu i dalszym użytkowaniu. Obawiam się, że ta metoda upiększania odzieży nie jest trwała. Czy się mylę?